Пт. Кві 19th, 2024

У серіалі багато яскравих візуальних ефектів.

Навіть якщо ви не дивилися сам серіал і не бачили безліч інтернет-мемів – ви, найімовірніше, чули про “Гру в кальмара”, пише ВВС.

Корейський трилер у жанрі виживання, що вийшов два тижні тому і вже став хітом Netflix, – наразі у всіх на вустах.

Він близький до того, щоб стати найкращим у рейтингу оригінальних проєктів Netflix, залишивши позаду навіть ефектну костюмну драму епохи Регентства “Бріджертони”.

Жанр аж ніяк не новий, але його приголомшливі візуальні ефекти, впізнавані персонажі й тривожне дослідження людської природи привернули увагу публіки по всьому світу.

Вбивства на дитячому майданчикуЗа сюжетом 456 людей, що опинилися у скруті, вирішили взяти участь у таємній грі на виживання. Переможець отримає 45,6 млрд вон (38,5 млн доларів).Однак ставки у грі смертельно високі. Той, хто програв, – вмирає.Учасники змагаються між собою у шести дитячих іграх (щоправда, облаштовані вони зовсім не по-дитячому).І це дивне зіставлення невинної гри з насильницькою смертю прикувало увагу глядачів.

“Людей приваблює іронія, коли дорослі люди ризикують своїм життям, щоб виграти гроші для виплати боргів, граючи у дитячі ігри”, – пояснює в інтерв’ю режисер фільму Хван Дон-хек.

“Коли правила гри прості, глядачі можуть більше зосередитись на персонажах та повністю зануритися в історію”.

Випробування, з якими стикаються герої фільму, прості лише на перший погляд.

В одному із завдань потрібно голкою вирізати певну фігуру з дальгони – традиційної корейської солодощі. Якщо цукерка розвалюється, учасник вибуває.

Герої, як я і ти

Експерти також пов’язують успіх стрічки з його персонажами, багато з яких не вписалися в сучасне суспільство й опинилися “за бортом”.Це – представники різних верств, яких об’єднують величезні фінансові проблеми.

Головний герой, приміром, – безробітний з пристрастю до азартних ігор, який щосили прагне домогтися поваги з боку своєї сім’ї. У грі він зустрічає молодого північнокорейського дезертира з трагічним минулим та пакистанського робітника, з яким погано обходяться його роботодавці.

Багато персонажів переступили соціальну межу, але саме це робить їх цікавими для глядачів”Люди, особливо молоде покоління, що регулярно страждають від відчуження й обурення у реальному житті, схоже, співчувають персонажам”, – пояснив ВВС успіх серіалу Кім Пхен-ган, професор з університету Санмен.Як і в інших східноазіатських країнах, гіперконкурентний характер суспільства у Південній Кореї розчарував багатьох. Попри важку працю, не кожному вдається отримати місце в університеті чи гарну роботу.

Ігри в серіалі, якими б смертоносними вони не були, показують альтернативний світ, що базується на чесній грі.

Червоне світло, зелене світлоЗахідні ЗМІ порівнюють “Гру в кальмара” з “Паразитами”. Ця оскароносна корейська стрічка 2019 року також розповідала про нерівність статків та несправедливість суспільства.Але у Східній Азії глядачі помітили, що шоу нагадує японську стрічку 2014 року “Страшна воля богів”. Фільм орієнтований на старшокласників, але має подібну сюжетну лінію, і деякі навіть звинувачують “Гру в кальмара” у плагіаті.Наприклад, “Страшна воля богів” нагадує традиційну дитячу гру “Червоне світло, зелене світло”. В одній з найвідоміших сцен у “Грі в кальмара” гігантська дівчина-робот використовує свої лазерні очі, щоб знайти гравців, що програли. Потім їх вбивають.

Однак режисер відкинув звинувачення, заявивши, що між фільмами “немає жодного зв’язку” і що паралелі проводили лише через жанр.”Я почав планувати [Гру в кальмара] у 2008 році, а писати сценарій – у 2009-му. Вказані збіги є суто випадковими, і жодна зі сторін не копіює одне одного”, – сказав він.

У будь-якому випадку, навколо його роботи виник великий ажіотаж, і глядач просить продовження. Але фанатам, можливо, доведеться довго чекати.

“Я не маю добре продуманих планів на “Гру в кальмара 2″, – сказав Хван Дон-хек в інтерв’ю, – навіть думати про це доволі виснажливо”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *