Пн. Тра 20th, 2024

Станом на 1 листопада 2023 року в Івано-Франківську обласну клінічну інфекційну лікарню госпіталізували чотирьох дорослих і трьох дітей.

Про це  Суспільному повідомила заступниця генерального директора медзакладу Наталія Дьоміна.

Діти — віком шести-семи років. Є такі, що у 5-6 класах. Всі пацієнти з Івано-Франківська. Їхній стан — середньої важкості. Важких немає. Є хворі, яких госпіталізували 31 жовтня та 1 листопада“, — каже Наталія Дьоміна.

Як розповіла Суспільному заступниця генерального директора Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб Тетяна Джус, від початку 2023 року в області 12 людей перехворіли на гепатит A. З них — одна дитина. За словами Тетяни Джус, це — періодичні випадки. Їх зафіксували в Івано-Франківській, Богородчанській, Долинській та Надвірнянській громадах. 

Цифра 12 ні про що не свідчить. Але з точки зору епідеміології ми на підніжжі піку захворюваності вірусних гепатитів. Особливо — гепатиту A, тому що він має циклічність у п’ять-сім років. У нас останні спалахи цієї хвороби реєструвалися у 2017-2018 роках. Якщо порівнювати з 2022 роком, то є ріст захворюваності“, — каже Тетяна Джус.

З її слів, на Івано-Франківщині є умови до поширення цієї інфекції.

Що таке гепатит A

Гепатит A — це вірусна інфекція, яка вражає печінку. За словами Тетяни Джус, у цієї хвороби фекально-оральний механізм передачі. 

“Фактори передачі — вода, їжа, брудні руки, особисті речі. Фактично хвороба з фекально-оральним механізмом передачі перетікає у будь-яке гостре кишкове захворювання. Тому слід дотримуватися елементарних гігієнічних вимог — мити руки після відвідування вбиралень та громадських місць, а також не пити воду незрозумілого походження”, — говорить Тетяна Джус. 

В середньому інкубаційний період гепатиту A триває до 28 днів. Але він може тривати й три місяці — залежить від заразності пацієнта.

Найбільше ця хвороба небезпечна тим, що після одужання людина до кінця життя є носієм антигену гепатиту А. Крім того, ця недуга вражає печінку.

Перші ознаки гепатиту A — це нудота, блювота та підвищена слабкість, додає Тетяна Джус.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *