Нд. Тра 19th, 2024

В Івано-Франківську на території палацу Потоцьких презентували 40 давніх поштівок із колекції краєзнавця і колекціонера Зеновія Жеребецького. Експозицію “Історія нашого міста” урочисто відкрили у понеділок, 6 травня.

Про це Суспільному розповів заступник директора комунального підприємства “Простір інноваційних креацій “Палац” Михайло Дейнега, передає Галичина24.

До дня міста приїжджають делегації, гості, туристи і їм цікаво. Сьогодні зранку вже було кілька туристичних груп. Приходили також люди, які просто гуляли тут, оглядали експозицію і питали: “А де цей будинок, що на поштівці, розташований? Чи можна ще його побачити?” Дещо можна побачити, дещо час уже знищив. І це — найкраще, що може бути — побачити сьогоднішній час і побачити, як було колись, у минулому“, — каже Михайло Дейнега.

В експозиції є 40 репринтних копій. Половину з них вже експонували, ще 20 — підготували для відкриття виставки. Обрали світлини, на яких зображені споруди, які збереглися. Найдавніша світлина датована 1886 роком. Написи на поштівках здебільшого польською мовою, розповів Михайло Дейнега.

На одній з поштівок показано польське культурно-спортивне товариство “Сокіл”. Сьогодні тут розташована обласна бібліотека для дітей. І можна порівняти — як воно було колись, і як є сьогодні. На ній польський жовнір зображений, котрий тримає прапор Польщі, і є дата — 1904 рік. В майбутньому плануємо зробити експозицію, щоб показати “вчора” і “сьогодні”. Будемо шукати фотографів, які зроблять сучасні світлини цих споруд. Це буде набагато цікавіше — бачити зміну в часі та в історії нашого міста“, — додає Михайло Дейнега.

Зі слів Михайла Дейнеги, експонуватимуть поштівки на території Палацу Потоцьких до вересня 2024 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *