Пт. Кві 26th, 2024

У лісі неподалік села Ганнусівка Івано-Франківського району знайшли уламки радянського літака, збитого у 1941 році.

Про це “Галці” розповів керівник групи пошуку ГО “Пошук літаків в Україні” Андрій Кір’янов.

“Наш колега з Франківська Сергій Кірій дізнався координати, де було знайдено уламки від літака. Два рази виїжджав з командою однодумців на це місце, щоб ідентифікувати літак та взнати подробиці. За ці виїзди було знайдено досить уламків, щоб зрозуміти що літак радянський, але модель ще визначити не змогли”, – ділиться Кір’янов.

Днями цю локацію дослідники відвідали втретє. У команді було восьмеро однодумців зі Львова, Долини та Івано-Франківська.

Як зазначає Кір’янов, поряд з місцем падіння є могила — пам’ятник із заліза в радянському стилі. Дуже нагадує, як колись ставили невідомим воїнам. Тоді й виникло припущення, що цей монумент має відношення до пілота літака.

“Місцеві розповіли таку історію, що ніби літак кружляв біля села і стріляв по німцях, поклавши дуже багато з них — десь під 200 людей. Але зрештою його збили й він впав. Все, далі ніхто і нічого не знає.

Відразу на горбочку — поряд із селом — починається ліс. На початку лісу якраз і є ця могила, а метрів через 30 починаються уламки від літака. Почали шукати деталі в цьому районі лісу. Великих звісно що немає, бо поруч село”, – каже дослідник.

Назбиравши достатньо, почали шукати траєкторію падіння літака слідуючи по сигналах. Як такого шлейфу не було, але знаходили деталі й на відстані 300 метрів від нашого місця.

Зрештою визначили, де найбільша концентрація уламків і зробили там правильний шурф. Глибина лише 20-30 см, йде шар горілого ґрунту разом з оплавленими деталями та шматками обшивки.

“Багато гільз 7.62. Пізніше з’ясували, що всі 1939 року випуску. Також знайшли частини обшивки в зеленій фарбі, частини від акумуляторів, від поршневої системи двигуна, уламки текстоліту, обгоріла дельтодеревинва, скла від кабіни та інше.

Зустрілись немало уламків з клеймами. Наші колеги допомогли із визначенням — клейма 1 го заводу, який робив лише літаки Міг 3, І15біс та І153. Отже, наш літак має бути один з цих”, – розповідає Кір’янов.

Найімовірніше, зазначає дослідник, це був літак І153. Двигун повітряного охолодження. Мав на озброєнні кулемета 7.62 та бомби. Збитий 23 червня 1941 року.

Тепер займаються пошуком інформації про пілота

.“Згідно з книжкою Василя Остаповича “Мальовниче село під горою”, є згадка в історії села що біля каплички на горі під час війни впав радянський літак. Пілот направив літак в лісі, щоб не впасти на хати людям. Літак горів, потім вибухнув, пілот загинув на місці, де і був похований як невідомий. Згодом на могилі зробили пам’ятник. Також про пам’ятник є згадки в довіднику по пам’ятках археології в цьому регіоні.

Сподіваємось, що ім’я пілота також вдасться встановити. Пошук по архівах триває”, – пише Кір’янов.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *