Пт. Бер 29th, 2024

Рятувальники Івано-Франківщини 10 грудня презентували мобільний додаток для походів у Карпати та систему GPS-моніторингу туристів.

Цей мобільний додаток скоротить час для пошуку заблукалих мандрівників і спростить координацію, розповів кореспонденту Суспільного начальник 4 пошуково-рятувальної групи Тарас Бринда.

Система моніторингу безпеки туристів – це комплекс зі спеціальних GPS-трекерів, переносних станцій для передачі сигналу, планшетів та електронної системи. Вона відстежує у реальному часі місце туристичних груп, які зареєструвалися у рятувальників. Коли мандрівники потрапляють у надзвичайні ситуації, комплекс автоматично приймає й опрацьовує від них повідомлення “SOS”. Його слід натиснути у додатку на смартфоні. Тарас Бринда каже, що система пришвидшить пошук туристів.

“Коли людині потрібна допомога, вона думає, куди кому зателефонувати. І виявляється, що вона не знає, на який номер дзвонити, у яку службу. Або телефонують у поліцію, або на “101”. А маючи цей застосунок, розблокувати смартфон, два рази натиснути й вже сповіщення прийде до фахівця гірської пошуково-рятувальної служби”, — розповідає Тарас Бринда.

З його слів, екстрені повідомлення додаток відправлятиме за мінімального мобільного покриття. Окрім сигналів “SOS”, у застосунку можна реєструвати свої походи та консультуватися із рятувальниками.

Керівник громадської організації “Карпатські стежки” Олександр Бурсанов каже, що такий додаток спростив би пошук заблукалих. Як приклад, називає випадок, що трапився 4 грудня в Закарпатті. Тоді під час катання на снігоході заблукав турист. За три доби його знайшли мертвим.

“Останній випадок, коли загинула людина, — він ще був на зв’язку, при свідомості, але не вмів, не міг скинути свої координати. Якби в нього був застосунок із кнопкою “SOS”, яка автоматично передає координати, то це б дуже збільшило шанси на його порятунок. Тому важливість цієї системи переоцінити важко”, — каже Олександр Бурсанов.

Усю систему GPS-моніторингу придбали за фінансової підтримки Євросоюзу, розповідає начальник Головного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій в області Володимир Чернецький. Проєкт із безпеки туристів реалізовують в межах грантової програми “Україна — Румунія” — “Зростання рівня безпеки населення через менеджмент надзвичайних ситуацій (BRIDGE)”.

“Ця система вперше в Україні починає працювати саме з Івано-Франківської області. Її перспектива розвитку – на всі Карпати. Не тільки ті, що розташовані в Україні, а на всі країни Карпатського Єврорегіону. Я переконаний, що завдяки цьому буде врятоване не одне людське життя”, — розповів Володимир Чернецький.

Застосунок під назвою “Порятунок в горах” можна завантажити на сайті обласного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій області. А за декілька днів він надійде в онлайн-маркети на системах Android та iOS.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *