Чт. Бер 28th, 2024

25 грудня за григоріанським календарем святкується найбільш шанований день у християн — Різдво.

В Україні переважна більшість віруючих людей належить до православних християн, тож Різдво прийнято зустрічати 7 січня. Проте, особливо на Заході, живе і значна частина католиків. Тож, нарешті, у цьому році 25 грудня став офіційно вихідним днем, пише ВСВІТІ.

Як святкують Різдво католики?

Традиції мало у чому відрізняються від святкування Різдва, до якого звикли православні християни. Адже це теж саме свято — лише його день вираховується за іншим календарем. Проте, є і деякі відмінності.

У католиків Різдво є важливішим святом, ніж Новий Рік і саме на ранок Різдва прийнято дарувати одне одному подарунки.

Також прийнято з самого ранку відправлятись на святкову службу та на сповідь, адже вважається, що зустрічати свято потрібно з чистою душею.

Особлива увага приділяється прикрашанню будинку до свята. Цим займаються за декілька днів до Різдва. Головними атрибутами в домі повинні були фігурки Ісуса і Діви Марії. Також прикрашають будинок вічнозеленим вінком із вогниками, що ніби-то освітлюють шлях Господа. Ставлять свічки і по всьому будинку, адже вони символізують добро і боротьбу із темними силами. Ще один помічник у боротьбі зі злом — дзвіночок. Він також розносить усім звістку про появу на світ Христа.

Святвечір

Як і у православних християн, Різдву передує Святий вечір. У день перед Різдвом католики дотримуються суворого поста, аж до появи першої зірки на небі. Далі вся родина збирається за святковим столом. Трапеза неодмінно починається з молитви і читання ривку з Євангелії від Луки, де описується народження Ісуса.

Після молитви всі члени родини ділять між собою прісний пшеничний хліб (облатку). У православних же християн прийнято спочатку ділитись кутею, котра також робиться із пшениці. Таке сплетіння традицій вкотре нагадує про єдність цього свята для усіх християн, незалежно від того, за яким календарем вони живуть.

На столі у Святвечір переважають пісні страви: овочеві салати, місцеві фрукти, мед, горіхи, сухофрукти, різноманітні овочі – все це символи здоров’я, удачі та достатку. Обов’язково на столі має бути риба, як один із символів християнства. Дещо відмінною є традиція із подаванням на святковий стіл, уже в сам день різдва 25 грудня, страв із птиці. У одних країнах це обов’язкова страва на столі, а в інших вірять що це погана прикмета, бо удача відлетить. Також традиційно за різдвяним столом лишають одне порожнє місце для гостя. І хто б не завітав у цей вечір до будинку -стане бажаним гостем за столом.

На наступний день після свята прийнято колядувати. Цієї традиції дотримуються не тільки діти, але й дорослі. Переодягаються у різні маски та ходять співати колядок. Та чітких правил цього обряду немає, церква до нього ставиться дещо негативно, адже ця традиція перейшла у християнство ще з часів язичництва. Проте вона так сильно вкорінилась у наших традиціях, що люди і досі її дотримуються.

Після самого Різдва, вже 30 грудня, відзначається свято Ісуса, Діви Марії і Йосипа — тобто святого сімейства. Святкування Різдва триває аж до 1 січня, коли відзначається день Пресвятої Богородиці. Проте сам різдвяний час продовжується аж до свята Хрещення.

Власне, відмінностей між католицьким та православним Різдвом небагато, а більше спільного, адже це, так чи інакше, християнське свято. Тож встановлення 25 грудня вихідним днем в Україні — це не навіювання чужих традицій, а гарний приклад взаємоповаги між православними та католиками в нашій країні. Адже не можливо прагнути єдності України, не поважаючи при цьому традиції одне одного.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *