Пт. Тра 3rd, 2024

Нещодавно судинний хірург центральної міської клінічної лікарні Івано-Франківська Ростислав Сабадош провів надскладну операцію 63-річному чоловіку. Йому видалили 13-сантиметрову аневризму правої підколінної артерії. 

У пацієнта Василя Дулі була виявлена аневризматична хвороба. Рік тому в одній із провідних клінік України йому намагались здійснити аналогічну операцію, однак її виконати не вдалося. Пацієнту сказали, що з цією аневризмою йому прийдеться жити все життя і що згодом можуть статись ускладнення, які призведуть до втрати ноги.

Через рік лікарі ЦМКЛ обстежили чоловіка та зʼясували, що аневризма збільшилася практично вдвічі, займаючи 90% ширини поперечного перерізу нижньої третини стегна. 

Аневризма майже повністю була виповнена тромботичними масами і внаслідок того, що тромби з неї мігрували у нижчерозміщені артерії, призвела до цілковитого перекриття підколінної артерії, та початкових ділянок усіх трьох основних гомілкових артерій», – розповідає судинний хірург Ростислав Сабадош. 

Лікар відзначає, що кровотік через аневризму все ж зберігався, але тільки в невелику артерію до литкових м’язів, що не дозволяло кінцівці відмерти, але й не усувало затерпання стопи та біль в стані спокою. Крім того, аневризма повністю перетиснула підколінну вену і призвела до її тромбозу.

В мене на коліні була велика гуля. Росла вона поступово, невелику набряклість я помітив ще декілька років тому, були больові відчуття, але не надто виражені. А десь влітку аневризма стала швидко збільшуватись, в результаті чого я не міг нормально ходити», – пригадує пацієнт Василь Дуля. 

Зараз пан Василь почуває себе добре, може ходити і успішно виписаний додому. Наразі чоловік готується до останньої операції: видалення аневризми підколінної артерії на лівій нозі. Ця аневризма на даний час має 7 см в діаметрі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *