Вт. Кві 30th, 2024

8 січня віряни та церква святкують післясвято Різдва Христового, Собор Пресвятої Богородиці, вшановують пам’ятьсвятих богоотцов Іоакіма та Анни, праведного Іосифа Обручника, священномученика Євфимія, єпископа Сардийського, Ікон Божої Матері “Помічниця у пологах”, “Блаженне Чрево”, “Милостива”.

8 січня: народні традиції Повинен бути морозяний день, а тому казали: “Прийшов Степан — на ньому червоний жупан”, пише ТСН.

8 січня: що не можна робити

Святкують як і попередні дні, але не працюють. Особливо остерігалися прясти; можна було виконувати найнеобхіднішу роботу.

8 січня: церковне свято

Собор Пресвятої Богородиці, або Богородиця — свято, яке православною церквою відзначається на другий день після Різдва Христового.

8 січня: українські народні прикмети

Сніг сильно рипить під ногами — на мороз.

Увечері в ясну погоду дроти виграють, наче струни, — на негоду.

Далеко чути погук паротяга — на відлигу.

Вечірній зорепад – на нічний мороз.

Синичка зранку пищить — на легкий морозець.

8 січня: що варто робити

Вважалося, що це свято для жіноцтва важливіше, ніж Різдво, оскільки пов’язане з Матір’ю Божою. В цей день починали колядувати й жіночі ватаги. На Богородицю відвідують жінок, які приймали в них погоди, пригощаючи вечерею, а також справляють обіди та панахиди по померлих (начебто вночі всі небіжчики сходяться до храму і їм правлять молитви священники, що також померли).

У деяких місцевостях на Галичині до сходу сонця запалювали на подвір’ї дідуха, перестрибували через вогонь і переганяли домашніх тварин, оскільки вночі “мають гуляти відьми”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *