Чт. Бер 28th, 2024

Станом на 10 лютого борг споживачів перед ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» за надані послуги складає 1, 266 млрд грн.

Лише з початку 2022 року сума заборгованості населення за спожитий природній газ збільшилась на більш як 350 млн грн, інформує пресслужба Івано-Франківськгаз.

Як зазначила начальник відділу продажів фізичним особам ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» Леся Хараїм структура боргу практично не змінилась – злісним неплатником є кожен двадцятий клієнт, що має заборгованість: «43% боржників компанії мають відносно невелику заборгованість – до 1000 грн; 51% боргують від 1000 до 5000 грн; 6% – понад 5000 грн».

На сьогодні, єдиним дієвим способом впливу саме на злісних неплатників є передача їх справи до суду. Оскільки з середини січня Івано-Франківщина знаходиться в «червоній зоні» і згідно з законодавством на час дії адаптивного карантину, а також 30 днів по його завершенню постачальники не мають право здійснювати відключення послуги.

В компанії зазначають, що боржникам у будь-якому випадку доведеться розрахуватися за уже спожитий природній газ. ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» щомісяця розсилає близько п’яти тисяч листів-нагадувань про необхідність сплатити борг за блакитне паливо. Після отримання повідомлення про борг споживач має чотири календарні дні для сплати простроченої заборгованості у повному обсязі. Ігнорування листа з боку клієнта призведе до передачі справи до суду. А у випадку виходу Прикарпаття з «червоної зони» і відключенням від газопостачання.

«За перший місяць 2022 року ми передали в суд 57 справ, а за минулий рік компанія подала на споживачів котрі боргували значні суми 1300 позовів, більшість яких вже розглянуті та по яким винесені рішення на користь ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут»», – зазначила Леся Хараїм.

До речі, стягнення боргу в судовому порядку покладає на споживача ще й додаткові витрати. Адже окрім основної суми боргу йому доведеться оплатити судові витрати (від 210 до 2102 грн), пеню, інфляційні витрати (3% річних), а ще, в разі потреби, і послуги виконавчої служби.

ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» закликає своїх клієнтів не доводити ситуацію до примусового стягнення заборгованості. Аби уникнути судових тяганин, рекомендуємо споживачам, які боргують за спожитий газ, в найкоротші терміни погасити борги або ж укласти договори з їх реструктуризації. «Заборгованість реструктуризується на строк до 12 місяців залежно від суми заборгованості та рівня сукупного доходу на дату реструктуризації. У разі, коли доходу споживача не вистачає для повного погашення протягом 12 місяців, як виняток, строк дії договору може бути продовжений. Як правильно оформити заяву та інші деталі можна уточнити в контакт-центрі за телефоном 0342 76 63 04», – зазначає директор ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» Юрій Пилипів.

ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» нагадує, що в період пандемії досить зручно здійснювати оплату за спожитий газ за допомогою онлайн сервісів, котрі дозволяють безпечно проводити розрахунки, переглядати історію платежів, контролювати зарахування оплати на рахунок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *