Чт. Кві 18th, 2024

З настанням прохолодних днів, дощової погоди та скорочення тривалості дня, майже в кожного проявляється занепад сил, млявість та перепади настрою.  Більшість людей, які залежать від пори року та погоди, починають відчувати перші прояви осінньої хандри, або навіть депресії.

Чим небезпечні ці недуги, та як франківцям не піддатися їм, Галичина24 поцікавилась у психотерапевта Юрія Крайківського.

За словами психолога, осінню хандру зазвичай асоціюють з упадком сил, втоми, поганим настроєм, легкою апатичністю та безпричинною панікою. Явище більш швидкоплинне. Депресія – хвороба більш тривала.

Під час першого людина може сміятися,  радіти, жартувати. Натомість якщо поганий настрій триває впродовж двох тижнів, і під час цього зникає цікавість до життя – свідчить про поглинання людини депресією.

 Основними симптомами депресії є:

  • Зниження розумових здібностей 

(неможливо зосередити увагу, важко працювати, людина зациклена на своїх невдачах, вважає себе нікчемною, непотрібною, невдахою);

  •  Занепад сил і відсутність волі 

(почуття безвиході, покірність долі, млявість, сонливість, хронічна втома, важко встати з ліжка вранці).

  • Різкі зміни у вазі: людина перестала їсти і схудла, людина почала переїдати, і набрала вагу, або і зовсім нічого не їсть та попри це набрала вагу. 

Юрій Крайківській пояснює її як «сезонний афективний розлад». Тобто погіршення самопочуття може бути викликане не лише приходом осені, а й іншими порами року. Особливо в холодний період.

«Конкретної причини виникнення сезонної депресії немає.  Зазвичай,  її пов’язують із нестачею в головному мозку серотоніну. Обов’язковою умовою для синтезу серотоніну є наявність сонячного світла, тобто якщо людина зрідка виходить на вулицю або стоїть похмура погода, то синтез серотоніну в організмі різко знижується. Це призводить до зниження настрою. Низький серотонін + високий мелатонін = порушення циркадних ритмів.  Циркадні ритми – це наш «внутрішній годинник», що синхронізується зі зміною дня і ночі. Якщо «годинник» не може підлаштуватися під навколишнє оточення, то людині стає гірше», – зазначає психотерапевт.

Далі психолог наводить декілька факторів, які можуть збільшити ризик сезонного афективного розладу:

  • Генетика. Якщо особа має кровних родичів з цим недугом, або з іншими формами депресії.
  • Біполярний розлад.  Це захворювання, яке викликає різкі перепади настрою, емоційні злети (манія та гіпоманія) та падіння (депресія).
  • Географічний чинник.  Зустрічається серед людей, які живуть далеко на північ чи південь від екватора. Це може бути пов’язано зі зменшенням сонячного світла взимку та більш тривалими днями в літні місяці.

Психотерапевт зауважує, ця недуга має свої стадії розвитку, тому якщо вчасно не звернути увагу на пригнічений стан, він може призвести до серйозної депресії.

Як свідчать дані Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), депресією страждає близько 300 млн. людей по всьому світі.

Якби дивно не звучала статистика, в Україні депресія є найбільш поширеною проблемою серед усіх психічних розладів. Українці страждають депресією значно частіше, аніж жителі країн Європейського Союзу. І показники захворюваності на депресію у нашій країні продовжують зростати (ВООЗ, 2017). Частота суїцидів є одним з найбільш об’єктивних індикаторів громадського психічного здоров’я, соціального благополуччя і якості життя людей. Показник суїцидальної активності є найбільш об’єктивним критерієм психічного здоров’я нації (ВООЗ, 2019). Згідно даних, до 15% депресій закінчуються самогубством.

Способи боротьби з осінньою нудьгою:

  • Слухати себе і своє тіло;

Якщо ваш організм потребує більше годин сну ніж звичайних 8, то варто дослухатися до нього. Це надасть організму можливість адаптуватися до змін довкілля.

Необхідно намагатися компенсувати нестачу сонячного світла, частіше використовувати вранішні світлі години, якомога більше часу проводити на вулиці. Навіть 15 хвилин буде достатньо для покращення балансу організму.

  • Спорт + харчування

У цю пору року не варто забувати про спорт, оздоровчі комплекси, зарядку, активні прогулянки. Адже під час фізичної активності виділяються ендорфіни. Раціонально та здорово харчуватися.

  • Спілкування з друзями, музика, відвідання театру також допоможуть вам не піддаватися осінній меланхолії.

«Це базові рекомендації, які потрібні всім. Зрештою, які мають стати частиною щоденної рутини. Проте, якщо людина спостерігає в собі перші симптоми депресії, варто якомога швидше звернутися до спеціаліста (психотерапевт, психіатр, невролог)», – говорить психотерапевт Юрій Крайківській . – Дуже добре ознайомити близьких із переліком симптомів. Буває таке, що люди із захворювання не мають бажання/сили, щоб звернутися до спеціаліста. Тут тоді потрібна буде допомога зі сторони».

Якщо ви дійсно бажаєте забути про осінню депресію не на один вечір, то не концентруйтеся на якомусь одному способі подолання хандри. Найкращий спосіб – комплексний.

Зі свого боку, Галичина24 рекомендує відвідати і цікаві заходи в Івано-Франківську, де франківці та гості міста матимуть нагоду відволіктися та відпочити:

  • Сезон вистав у Івано-франківському національному академічному драматичному театрі :https://if.kontramarka.ua/uk ;
  • Пластикова Майстерня: з 5-12 вересня франківців запрошують опанувати на Промприладі технологію перероблення пластику;
  • “Свято хліба”: 5 вересня, о 12:00 площа Ринок;
  • «Юні Таланти Прикарпаття»: 6 вересня, о 17:00  у палаці Потоцьких;
  • House of Europe у Івано-Франківську: З 10 вересня по 3 жовтня 2021 року на площі перед міською адміністрацією (вул. Грушевського, 21);
  • «Осінній кінопоказ просто неба» в палаці Потоцьких: 11 та 15 вересня, 9 і 23 жовтня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *