Пт. Кві 19th, 2024

Щось знали, а щось призабули. Та пригадати не завадить. А тому для працівників виконавчого комітету провели заняття з надання першої домедичної допомоги. Згодом таке навчання організують для всіх охочих франківців.

Працівники можливість самостійно застосувати отримані навички, як правильно робити непрямий масаж серця, штучне дихання, користуватися джутом для зупинки кровотечі, а також як правильно діяти при нападах епілепсії, інсульту, як обробляти відкриті рани на різних ділянках тіла, йдеться на сайті міського голови Руслана Марцiнкiва.

«Ми провели пробні курси першої домедичної допомоги. Наступного тижня почнемо проводити для населення. Думаю, що такі курси потрібні не тільки у військовий час. Адже потрібно вміти надати першу домедичну допомогу навіть на вулиці при якихось обставинах чи при ДТП. Вважаю це дуже корисною практикою і закликаю всіх пройти такі навчання», – говорить міський голова Руслан Марцінків.

За словами начальниці управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради Марії Бойко, такі навики повинна знати кожна людина коли виникає якась критична ситуація. І не важливо, чи це мирний час чи коли виникає якась загроза.

«Коли ми бачимо, як хтось впав на вулиці, розуміємо, що мусимо допомогти, але не знаємо, як це зробити. Власне тоді виникає запитання: чому я не навчився цьому раніше? Зараз є така можливість. Для цього організовуємо навчання з надання домедичної допомоги. Бо коли уже приїжджають медики – вони надають кваліфіковану допомогу людині відповідно до діагностованого стану. Але до їхнього приїзду проходить певний час. Іноді за цей час можна врятувати життя людині», – пояснює Марія Бойко.

Навички домедичної допомоги можуть стати в нагоді будь-якої миті. А інколи це можливість допомогти людині вижити.

«Адже ситуації бувають різні: людина може раптово впасти на вулиці, а ми не розуміємо чому, чи через високий тиск, чи це інсульт, чи поранення. Або ж коли виникає якийсь загрозливий стан, чи прикладу дитина, бавлячись, може проковтнути якусь кісточку або ж маленьку деталь. Тоді ці прийоми порятунку потрібно знати в житті. Крім того, сьогодні у нас всіх є внутрішнє переживання через те, що ми маємо загрозу на сході і в будь-який час у нас може виникнути особливий період. Власне тодітоді будуть важливі знання, як надати допомогу, коли є поранення, кровотеча, можливо якесь вогнепальне поранення», – додає Марія Бойко.

Медик-інструктор медичної частини УМВС в Івано-Франківській області Леся Марковецька зазначає, надалі такі навчання будуть циклічними.

«Хтось можливо вперше почує, а комусь нагадаємо, як надавати першу домедичну допомогу. А саме гострих станів: критичні кровотечі, серцево-легенева реанімація, удушення, стан після удушення. Тобто ті моменти, коли потрібно діяти тут і негайно до приїзду швидкої допомоги» – резюмує Леся Марковецька.

Запис на заняття для населення стартує згодом. Невдовзі повідомлять контакти для запису.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *