Пт. Кві 19th, 2024

У Франківську стартував проєкт «Краш кава». Його мета – убезпечити дівчат від токсичних стосунків, а в майбутньому і від психологічного та фізичного насильства в сім’ї.

При замовленні кави з собою дівчатам готують напій у горня з QR-кодом. Код веде на інстаграм-сторінку про ознаки токсичних стосунків. Організатор акції – громадська організація «Д. О. М.48.24», пише Репортер.

Очільниця ГО «Д. О. М.48.24» Наталя Вишневецька розповідає, що зазвичай насильники отримають доступ до переписок, обмежують у спілкуванні з друзями та є дуже ревнивими.

При підготовці до проєкту провели опитування серед дівчат, аби зрозуміти, як вони у стосунках дають собі раду, як і з ким про це говорять. Так виявили, що про погані стосунки переважно говорять не з батьками, а з подругами за кавою. Звідси виникла ідея поширити інформацію через пластикові горнятка.

«З жінками, які вже в токсичних стосунках, працювати важко. Ті, хто хоче отримати допомогу, переважно можуть самі її знайти. Залишаються молоді дівчата, які не завжди розуміють, що вони потрапили у токсичні стосунки, – говорить Наталя Вишневецька. – Важливо навчити їх відрізняти ці ознаки ще на початках, коли дівчина схильна виправдовувати хлопця: це в нього поганий настрій, він з усіма грубий, а зі мною не такий та інше».

Горнятка мають привернути увагу, а в інстаграмі вже детальніше розписані ознаки аб’юзу. Горнятка з QR-кодами та написами «А кому це ти фотки лайкаєш?», «А хто це тобі дзвонив?», «А хто це тобі пише?» розповсюдили в понад 10 закладів у центрі Франківська. Кількість закладів щодня збільшується, говорить Наталя Вишневецька. До акції також приєдналися навчальні заклади, салони краси, модельні школи.

Аби привернути увагу більшої кількості дівчат, волонтери проводять серед підписниць розіграш на консультацію у психолога. Вишневецька каже, навіть однієї консультації буде достатньо, аби дівчина по-новому подивилася на свій негативний досвід у стосунках. І така допомога є дуже цінною саме для молоді, бо в студентському віці не часто є гроші піти до психолога.

Акція триватиме щонайменше тиждень або до закінчення запасів горняток.

Авторка: Ольга Суровська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *