Пт. Кві 19th, 2024

У Прикарпатському національному університеті ім. Василя Стефаника відкрили Центр колективного користування науковим обладнанням “Лабораторія нанотехнологій для матеріалознавства, енергетики та медицини”. Така комплексна лабораторія – єдина в Україні.

Про це Суспільному розповів фізик, доктор наук Володимир Коцюбинський.

За його словами, тепер науковці зможуть ефективніше проводити матеріалознавчі дослідження. На закупленому обладнанні тут вивчатимуть електромагнітні та структурні властивості матеріалів, а також взаємодію електронних оболонок навколо ядра із самим ядром.

“У цій лабораторії ми маємо можливість всесторонньо аналізувати властивості наноматеріалів, функціональних матеріалів, які застосовуватимуться в конкретних прикладних застосуваннях. Зокрема, ми розробляємо електронні матеріали для накопичувачів енергії, так звані “суперконденсатори”, — розповідає Володимир Коцюбинський.

Науковець каже, лабораторію відкрили за грантові гроші від Національного фонду досліджень України та Міністерства освіти та науки України. На них закупили обладнання. Також передбачили витрати на відрядження та проведення наукових семінарів.

“Унікальність – це насамперед комплексність саме в одному місці. Я – фізик, намагаюся бути не категоричним, але тут я можу стверджувати: в Україні немає таких комплексних рішень. І, зокрема, у нас тут є обладнання, яке має статус національного надбання України. Обладнання, яке в єдиному екземплярі, і більше такого в Україні немає”, — каже Володимир Коцюбинський.

Сума грантів склала понад 7 млн грн, розповідає ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда. За його словами, факультети природничих наук вишу мають понад 10 лабораторій. Обладнання цієї дозволяє не лише спостерігати, а й аналізувати явища та описувати їх у наукових роботах.

“Ця лабораторія об’єднала навколо себе декілька університетів: Львівський національний університет ім. Івана Франка, Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича, національний університет “Чернігівська політехніка”, Інститут металофізики ім. Г.В. Курдюмова НАН України. Таким чином групи науковців з багатьох регіонів починають проводити спільні дослідження”, — розповів Ігор Цепенда.

За його словами, обов’язковою умовою роботи цієї лабораторії є залучення до наукових досліджень студентів. Вони зможуть розпочати тут роботу одразу, як тільки скасують карантинні обмеження.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *