Чт. Бер 28th, 2024

Хресна дорога у селі Старуня Івано-Франківської області отримала відзнаку Національної премії з ландшафтної архітектури та садового дизайну у категорії «Сакральний простір».

Перемогу архітектору Юрію Ковальчу, який є автором проекту «Хресна дорога в Центрі паломника “Симеон Лукач”», присвоєно за підсумком роботи журі у складі провідних ландшафтних архітекторів України та запрошених відомих закордонних митців та архітекторів із Бельгії, Латвії, Північної Ірландії, Італії та Грузії, пише Захід.нет.

Під час представлення проекту архітектор Юрій Ковальчук зазначив, що втілив лише першу частину комплексу, а невдовзі спроектують і почнуть спорудження санктуарію, автостоянки та побутових приміщень для паломників.

«Комплекс розміщено на схилі пагорба, рельєф якого було видозмінено для формування композиції у вигляді серпантинного ходу між стаціями Хресної ходи з поступовим підйомом вгору. На вході до Хресної дороги влаштовану Вхідну групу, яка розкриває лінійну перспективу на каплицю з джерелом, Гріб Господній та хрест на вершині. Каплицю з чашею для освячення води запроектовано в місці діючого природного джерела з власною історією, яку було вирішено продовжити в утвореному вигляді. Серпантин Хресної дороги побудовано таким чином, що за прикладом гнуття виноградної лозини звивається вгору до вершини та відгинається під вагою грона, яким є Гріб Господній, а Стації впродовж ходу Хресної дороги символізують відростки листків та зародки плодів», – йдеться в описі проекту.

Головним елементом Хресної дороги є 25-метровий хрест на вершині пагорбу, в основі якого облаштована каплиця.

Представлений на конкурс проект є тільки першою чергою комплексу, який уже реалізований. Для паломників Хресну дорогу відкрили у вересні 2020-го, найближчим часом заплановано спорудження храмового комплексу, автостоянки та побутових приміщень для паломників, розширення ландшафтного благоустрою.Усіх переможців Національної премії з ландшафтної архітектури та садового дизайну можна переглянути на сторінці премії.

Зазначимо, що національна премія з ландшафтної архітектури та дизайну присуджується за найкращі ландшафтні об’єкти, реалізовані на території України впродовж останніх 10 років.

Схему проекту можна переглянути тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *