Чт. Кві 18th, 2024

Сучасні неоязичники називають цей день Мабон.

Осіннє рівнодення – це точка на календарі року, коли тривалість ночі дорівняє дню. Для давніх народів це було важливим часом, адже йшлося про певний ореол містичності, адже наближалося завершення збору урожаю, а відповідно, і ритуали, які були пов’язані з ним, пише ТСН.

З утвердженням християнства, з його структурою церковних свят більшість із цих обрядів та звичаїв отримали прив’язку до конкретної дати народного календаря. Після календарної реформи осіннє рівнодення наблизилося до дати Різдва Пресвятої Богородиці (Другої Пречистої – ред.), що в окремих українських селах разом із Різдвом та Великоднем прирівнювалася до головних дванадесятих свят у році. Також з цим днем пов’язана дохристиянська традиція, у якій збереглася обряд культу “Рожениць”, або свята “Роду-Рожаниць”.

У слов’ян під час осіннього рівнодення святкували Весілля Свічки або свято Сороки. Традиційно в Україні вважалося, що треба спостерігати за прикметами та проводити цей день якомога веселіше, було ухвалено влаштовувати яскраве та веселе свято.

Навіть у далекій Японії – це національне японське свято, яке відмічається щорічно в день осіннього рівнодення на пам’ять про пращурів та померлих.

Сучасні неоязичники називають цей день Мабон. Ця назва з’явилася у язичницькому календарі лише у 1974 році, адже більшість назв язичницьких свят походять від давніх кельтських та германських свят. Проте Мабон походить з валлійської міфології, де є такий персонаж, який пов’язаний з підземним світом. Саме ця назва закріпилася за сучасним язичницьким осіннім рівноденням. А пізніше були вигадані й відповідні легенди.

Мабон – час рівноваги, коли світло і темрява присутні в рівній мірі. У зв’язку з цим більшість наших дій, пов’язані з балансом, тому вони такі ефективні в осіннє рівнодення. Хоча тисячі років тому осіннє рівнодення і не святкували як Мабон, це – магічне і святковий час року.

Для багатьох відьом – це язичницький варіант канадського і американського Дня подяки, друге свято врожаю – перше було на Ламмас, яке святкується 1 серпня. У вересні в більшій частині Північної півкулі збирають не тільки зернові, але також помідори, насіння соняшнику, перші гарбузи та яблука. Осіннє рівнодення – це час язичницького Бога, що помирає та воскресає, британського Джона Ячмінне Зерно, грецького Діоніса та єгипетського Осіріса. Також важливою є й грецька богиня Персефона, що повертається в день осіннього рівнодення в підземний світ згідно з міфами.

Зауважимо, що осіннє рівнодення – це рухома дата, яка щороку змінюється.

У 2021 році осіннє рівнодення настане о 22:20 за Києвом.

Осіннє рівнодення 22 вересня: що можна робити

вшановувати покійних;

дякувати богам та вищим силам;

ворожити на долю;

ходити в ліс;

прикрашати оселю братиками та нагідками;

покласти на робочий стіл та частіше крутити в руках, щоб наповнитися енергією янтар, авантюрин, аметист, цитрин та прозорий кварц;

запалювати в аромалампі та пахощі мирру, сандал та жасмин;

споживати осінні овочі та фрукти, горіхи, пекти кукурудзяний хліб, тушити м’ясо з гарбузом та квасолею;

пити сидр та вино;

позбавитися від того, що слід залишити в минулому.

Осіннє рівнодення 22 вересня: що категорично заборонено

бажати комусь зла;давати в борг гроші;починати щось нове.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *