Чт. Кві 25th, 2024

Народна депутатка Оксана Савчук зареєструвала в парламенті законопроект від ВО “Свобода” про заборону розміщувати табори біженців на території України.

Про це написала на своїй сторінці у Фейсбук, пише Галичина24.

“Поки весь світ заклопотаний подіями на польсько-білоруському кордоні, Росія стягує війська до кордону України. А біженців використовують, аби відвернути увагу. Мігранти з території Білорусі можуть стати інструментом московської окупації з півночі, як так звані «зелені чоловічки» у 2014 році в Криму. Закликаю негайно розглянути проект закону №6312 «Про мораторій на розміщення таборів біженців на території України». Він покликаний захистити національну безпеку України, інтереси територіальних громад та внутрішньо переміщених осіб від загрози розміщення пунктів тимчасового розміщення біженців (далі – таборів біженців) на території України”, – зазначає нардепка.

Йдеться у законопроекті:

Ст. 1. Ввести мораторій на розміщення таборів біженців на території України до закінчення російсько-української війни, повернення окупованих територій окремих районів Донецької та Луганської областей, Криму до складу України та до повернення внутрішньо переміщених осіб на звільнені від окупації території.

Ст. 2. Мігранти, які незаконно перетнули державний кордон України і яких затримано під час такої спроби, позбавляються права на отримання статусу біженця або особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту, і видворяються з території України.Таким особам забороняється в’їзд на територію України строком від шести місяців до трьох років.

Ст. 3. Органам державної влади та органам місцевого самоврядування забороняється укладати угоди та договори про розміщення таборів біженців.

Ст. 4. Контроль за дотриманням мораторію на розміщення таборів біженців на території України здійснює Міністерство внутрішніх справ України.

Нагадаємо, ситуація на кордоні Польщі та Білорусі ускладнилася 8 листопада, коли до кордону з Польщею з білоруської сторони підійшли кілька тисяч мігрантів із країн Близького Сходу, які прагнуть потрапити до ЄС. 16 листопада біженці намагалися прорватися до Польщі через пункт пропуску “Брузги”, кидаючи в польських силовиків каміння і ламаючи загородження. У відповідь польські прикордонники застосували сльозогінний газ і водомети.

З метою захисту державного кордону України бригада швидкого реагування Національної гвардії України вирушила на західний кордон, аби тримати під контролем ситуацію з мігрантами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *