Пт. Бер 29th, 2024

Про пізню вечерю сформувалося безліч різних уявлень та переконань. Ми зібрали найпопулярніші з них та розберемося, яку правду вони приховують.

Усі ми бодай раз у житті чули, що після 18:00 їсти на бажано. Але це практично неможливо, враховуючи сучасний ритм життя. На щастя Men’s Health розібрав безліч тверджень, пов’язаних з їжею перед сном. Тож ми знаємо, що з цього правда, а що – не зовсім, пише Радіо Максимум.

ВНОЧІ ШКТ МАЄ ВІДПОЧИВАТИ

В організмі людини є вегетативна нервова система (ВНС). Вона працює автономно та не контролюється нашою волею. Ми нею не керуємо, – пояснює лікар-дієтолог. – Коли ми тренуємось, активується симпатичний відділ ВНС, а коли відпочиваємо та спимо – парасимпатичний її відділ. Він іннервує підщелепну та під’язичну залозу, привушну залозу, стравохід, шлунок, товсту та тонку кишку, покращує перистальтику кишечника. Простіше кажучи, ШКТ уві сні чудово працює: йому не потрібний відпочинок, він не втомлюється”

2. ПІЗНЯ ВЕЧЕРЯ ПРИГНІЧУЄ НІЧНУ СЕКРЕЦІЮ ГОРМОНУ РОСТУ

Правда, багато гормонів дійсно мають хвилеподібну секрецію, яка залежить від нашого біологічного годинника, тобто від того, коли ми лягаємо спати та коли засинаємо (а не від стрілки на годиннику), – погоджується дієтолог. – І гормон росту (ГР) не є винятком. Він виробляється протягом усієї доби, але пік секреції припадає на другу годину після засинання”.

Якщо ж ми якимось чином (наприклад, наїдаємось вуглеводів перед сном або в принципі не лягаємо спати) пригнічуємо секрецію ГР, то в цьому випадку організм перерозподіляє його вироблення протягом доби рівномірніше. У результаті ми отримуємо таку саму кількість гормону росту, ніяких дефіцитів не буде.

3. ЯКЩО ПОЇСТИ Й ОДРАЗУ ЛЯГТИ СПАТИ, ОРГАНІЗМ ЗАПАСЕ ВСЮ ЕНЕРГІЮ В ЖИР

Можливо, на перший погляд, така думка звучить логічно, – погоджується експерт. – Але в реальності все інакше. Наше тіло не живе “у моменті”. Будь-які наші маніпуляції мають значення лише у довгостроковому форматі. Говорячи про запасання та спалювання жиру, важливо розуміти, що обидва процеси відбуваються практично цілодобово. Набираєте ви вагу чи ні, залежить не від часу, коли ви вживаєте їжу, а від балансу енергії у довгостроковій перспективі”.

4. ЯКЩО ПОЇСТИ ПЕРЕД СНОМ, ПОТІМ БУДЕ ТЯЖКО ЗАСНУТИ”

Це дуже індивідуальний момент, – наголошує експерт. – Так, є люди, яким легше засипати, коли після вечері минуло щонайменше 2 – 3 години. Але для більшості людей трапеза перед сном може зробити його значно кращим. І є пояснення. У нашому гіпоталамусі виробляється речовина орексин, яка бере участь у регулюванні стану сну та неспання. Прийом їжі пригнічує його вироблення і цим сприяє появі сонливості”.

Який висновок можна зробитиУсупереч поширеній думці час прийомів їжі з погляду зміни маси тіла не відіграє жодної ролі. Проте, існують патології ШКТ, у яких прийом їжі перед сном не рекомендується. Наприклад, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба. У таких випадках графік прийомів їжі повинен бути погоджений з лікарем.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *