Пт. Бер 29th, 2024

Через станцію Івано-Франківськ вперше проїхав новий регіональний експрес до гірськолижних курортів. О 6:40 25 грудня він стартував зі Львова через Франківщину і до кінцевої станції – Ясіня.

Чи багато було пасажирів у потягу, наскільки зручний експрес та як зустрічали туристів на станції Татарів-Буковель, – у репортажі Суспільного.

З Івано-Франківська до Ясіні потяг стартує о 9:18. На вокзалі у нього сідає іванофранківець Юрій. Разом з дівчиною Світланою він їде до кінцевої станції. Хлопець розповідає, що вони хочуть покататися на сноубордах. Про те, що це — перший рейс за новим маршрутом, він не знав.

“Це — просто перший зручний потяг, яким можна виїхати до Ясіні та виспатися. Ми їдемо на Драгобрат, а поїзд якраз дуже чудово курсує на станцію, з якої відбувається підйом на вершину”, – каже Юрій.

Експрес Львів – Ясіня зупиняється на станціях Івано-Франківськ, Яремче, Микуличин, Татарів, Ворохта. Потяг курсуватиме щодня з 25 грудня 2021 року до 16 січня 2022 року, крім 1 та 4 січня. Після 16 січня поїзд буде їздити у п’ятницю, суботу та неділю.

На маршрут гірськими курортами Укрзалізниця запустила новий дизель-поїзд вітчизняного виробництва. Його максимальна швидкість – 140 км/год. Виготовили потяг на Крюківському вагонобудівному заводі.

“Це — найновіша версія українського дизель-потяга. Таких у нас зараз є чотири. Він має повністю сучасну систему кондиціонування, зручність якої ви насамперед відчуєте влітку. Туалетні системи дозволяють не замикати туалети під час посадки та висадки пасажирів. Біля кожного місця є USB-порти та розетки. Також збільшили багажні полички, туалетні відсіки”, – розповів заступник директора Укрзалізниці Олександр Шевченко.

Олег Сухоручко їде до Надвірної. Хлопець розповідає, що повертається зі Львова, а цей потяг був найшвидшим транспортом, щоб добратися додому.

“Набагато зручніше, ніж простим — не швидкісним потягом. Всього три-чотири години – і я вдома”, – каже Олег Сухоручко.

У складі дизель-поїзда є три вагони: один вагон першого класу та два — другого. Одночасно експресом можуть подорожувати 170 пасажирів, серед них — і маломобільні люди.

На станції Татарів-Буковель пасажирів зустрічали запальною гуцульською музикою, танцями та колядками.

Запуск нового потяга призведе до збільшення кількості туристів, розповідає селищний голова Ворохтянської територіальної громади Олег Дзем’юк. Це — додатковий заробіток для жителів громади та додаткові надходження до місцевого бюджету.

“Інше питання – це відновлення інфраструктури. Ось, наприклад, споруда вокзалу у Татарові перебувала у дуже жахливому стані. Ми зверталися з листами до Львівської залізниці, але, на жаль, на той час, напевне, не бачили перспективи відновити. А зараз починає відновлюватися вокзал, але це — ще тільки початок”, – каже Олег Дзем’юк.

Вокзал у Татарові є пам’яткою архітектури, розповідає селищний голова. Зараз його відновлення перебуває на етапі розробки проєктно-кошторисної документації.

“Потім – експертиза, а після цього, відповідно, почнуться роботи. Тобто, це – тільки початок відновлення, але ми бачимо вже результати: освітлення є, платформи є, зали очікування, каси – відновлені. Фактично мінімальна інфраструктура є”, – говорить Олег Дзем’юк.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *