Ср. Кві 24th, 2024

Сьогодні, 1 грудня, у Всесвітній день боротьби зі ВІЛ/СНІД відбулася акція «Покінчити з нерівністю! Ліквідувати СНІД».

Дана акція була організована Благодійною організацією Благодійний фонд «Захід Шанс» спільно з ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ», інформує МОЗ.

Мета такої акції – це привернути увагу громадськості й нагадати суспільству, що ВІЛ/СНІД є однією з самих глобальних проблем людства.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я у світі з ВІЛ-інфекцією живе близько 37 700 000 людей, серед яких 26 мільйонів отримують антиретровірусне лікування.Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ.

Так, за 10 місяців 2021 року в Україні зареєстровано-12626 випадків ВІЛ-інфікованих з них – 3496 випадків СНІДу та 1584 випадки смертей від СНІДу.

На Прикарпатті за аналогічний період зареєстровано-1282 ВІЛ-інфікованих, з них 25 дітей. За 9 місяців 2021 р. виявлено 77 нових випадків ВІЛ-інфікованих, з них 16 дітей від ВІЛ-інфікованих мамів.

Сьогодні ВІЛ – це не вирок. Люди з вірусом імунодефіциту можуть жити звичайним життям, народжувати дітей, працювати, подорожувати тощо. Достатньо вчасно вживати ліки. Якщо ВІЛ-інфекція діагностується вчасно, відразу розпочинається антиретровірусна терапія і надається необхідне лікування пацієнту, а відтак людині гарантується якісне та повноцінне життя.

Зазначимо, що в рамках акції всі охочі могли пройти швидкий тест в мобільні амбулаторії та дізнатися свій ВІЛ – статус.

Крім того, фахівці розповіли учасникам акції, які є найчастіші способи зараження інфекцією та, де ще можна пройти швидкий тест.

ВІЛ-інфікована людина згодом стає жертвою хвороби СНІД, але вона роками може жити повноцінним життям і треба цінувати кожний день.

ВІЛ – вірус імунодефіциту людини, СНІД – синдром набутого імунного дефіциту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *