Пт. Бер 29th, 2024

Різдво в Україні 7 січня нерозривно пов’язане із колядками та Вертепом.

Усі святкують народження Ісуса Христа, а діти й дорослі збираються разом, щоб прославляти Сина Божого. Традиції Вертепу уже стали забуватися, тож гайда розбиратися, яке його значення та звичаї.

Коляда 7 січняНа Різдво після богослужіння починалося колядування. В основному діти збиралися, гарно вдягалися та ішли вітати сусідів, родичів, хрещених та співати ретельно вивчені колядки. Дорослі тим часом ходили в гості до рідних, кумів, друзів та влаштовували застілля. Коли приходили колядники, усі виходили слухати пісню та давали гроші, солодощі, якісь смаколики, горіхи, щоб віддячити.

У деяких регіонах колядувати починають ще на Святвечір, але в більшості областей дійство починається після богослужіння в церкві 7 січня. Триває коляда теж по-різному: десь лише три дні Різдвяних свят, а десь — аж до Водохреща.

Зазвичай діти й дорослі, які хочуть колядувати, збирають цілий гурт із 10-20 людей та підбирають костюми. Також юрбу колядників можна впізнати по Різдвяній зірці, яка була і є символом радості та щастя та передавала новину про народження Ісуса. Один з колядників носить її увесь час, обов’язково хлопчик. Такий гурт зараз називається Вертеп.

Що таке Вертеп?

Ще сотні років тому вертепом був пересувний ляльковий театр, де показували різдвяні історії та сцени народження Ісуса, біблійні сюжети. Вертепний ляльковий театр був у формі двоповерхової скрині й вистави показували на обох «поверхах». Перша частина була саме різдвяною і повторювала сюжет Різдва, а друга залежала від фантазії вертепника, який показував виставу.

З часом вертеп почали показувати справжні люди, як зараз у театрі. Зараз вертеп — це гурт з багатьма людьми, які колядують, перевдягаються та вітають людей з Різдвом.

Ось з яких персонажів складається Вертеп:

Три Царі з дарунками;

Ангел;

Ірод;

Чорт;

Пастушок;

Смерть;

Циган.

Також до гурту приєднувалися музики та міхоноша, який носив торбину й усі дарунки від господарів. В різний час до персонажів вертепу додавалися Баба з Дідом, Паламар, Купець, Запорожець, Гайдамака, воїни УПА.

Де брати колядки?

Костюми й реманент для Вертепу можна легко виготовити самостійно. Або ж просто знайти українське вбрання та прикраси. Черга тільки за вивченням колядок!

Раніше колядували, певно, годинами. Співали колядки для кожного члена сім’ї, розігрували комічні сценки, віншували господарям. Зараз, звісно, приймати десятки колядників з довгими програмами стало не так популярно, та й діти непосидючі, щоб вивчити стільки. Треба, щоб вивчення і спів колядок приносило щастя і радість, і головне вкладати у них сенс та душу, а короткі вони чи довгі, неважливо!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *