Пт. Кві 19th, 2024

У суботу, 30 жовтня, Франківський драмтеатр презентуватиме виставу «Гуцульське весілє», в якій візьме участь весь акторський склад.

Про це йшлося сьогодні, на пресконференції в драмтеатрі, передає Ратуша.

Побачити постановку влітку мали можливість учасники та гості форуму “Via Carpatia-2021” у Верховині. Тоді франківські актори показали всі традиційні елементи гуцульського весілля. Четверо святково убраних гуцульських коней привезли молодого і молоду, а також дружбів і дружок на забаву. Були коломийки, латканки, гощення і спільні танці під зорями.

Ми позиціонуємо цю виставу, як другу серію “Коляди та плєсу”, яка здобула велику популярність серед наших глядачів. Зараз ми адаптуємо “Гуцульське весілє” до нашої сцени. Як завжди, в усі найавтентичніші речі ми вкладаємо свої сучасні фішки, будемо робити хитрі та цікаві речі. І нам цікаво, як вони виглядатимуть на нашій сцені, – поділився режисер вистави та керівник Франківського драмтеатру Держипільський.

В основі вистави «Гуцульське весілє» – етнографічна розвідка академіка Володимира Шухевича «Гуцульщина», твори Станіслава Вінценза.

Для мене цінна ця робота. Я не перестаю захоплюватись Шухевичем. Уявіть, не було б цього дослідження Гуцульщини, ми б, напевно, багато чого й не знали б. Бо воно справді вже втрачається. Тому величезна дяка Шухевичу, який так детально описав багато звичаїв гуцулів, – сказав Ростислав Держипільський
.

У монографії Володимира Шухевича наведені такі етапи гуцульського обряду: обзорини, сватанє, заручини, благословінє, проща, запросини, зачінанє, заводини, повниця, дар, віріжінє, вінчєнє, весілє, пропій, сьвітивка, проводини, заводини у комору, пирожини, сьмієни, міни, колачини. Опис кожного з етапів і через сотню з лишком років захоплює своєю автентичною первозданністю і водночас магічним символізмом.

Гуцульщина славиться неймовірною глибиною. Коли ми після “Коляди та плєсу” готувалися до весілля, то нам було трішки простіше, бо актори вже знали автентичну музику. Але все одно акцент завжди на тому, що Бог створив людину такою, що їй притаманна танцювати, співати, виплескувати енергію. В кожному з нас всередині таке енергетичне ядро і якщо його виливати через якесь добро, спів, танець, слово, воно просто змінює простір, світ та все навколо! – запевняє хормейстерка Наталія Байдак.

Прем’єра вистави “Гуцульське весілє” відбудеться 30 та 31 жовтня о 18:00.

Також Ростислав Держипільський розповів, як працюватиме театр в “червоній” карантинній зоні. Він зауважив, що наразі майже всі працівники театру вакциновані на 100%.Всі наші актори вакцинувалися ще у червні. До нас приїжджали медики, в театрі була така акція. Я пояснював нашому колективу, що хочемо чи ні, але ми належимо до сфери обслуговування. Звичайно, що ми мистецька установа, але наша професія залежить від контакту з глядачами. І в цьому найбільша цінність театру, – сказав Ростислав Держипільський.

Для того, щоб відвідати вистави, потрібно мати при собі один з таких документів:

сертифікат про вакцинацію проти COVID-19;сертифікат з негативним результатом ПЛР-тесту або експрес-тесту, зробленого не раніше ніж за 72 години до події;довідку про одужання від COVID-19 (дійсна протягом 90 днів).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *