Ср. Кві 24th, 2024

Цьогоріч в межах експедиції «Зимові свята» ми одночасно знімали п’ять Маланок: у селах Попова Гребля (Поділля), Козубівка (Полтавщина), Іспас (Буковина), Пістинь та Белелуя (Карпати).

Поки ми готуємо для вас нові історії про зимові традиції, вирішили поділитися найцікавішими фактами з експедиції. Ось як святкують Маланку в різних регіонах України: Основне правило Маланки у карпатському селі Пістинь — аби не впізнали того, хто ховається під маскою, інформує Ukrainer.

Місцеві маланкарі перебираються так, щоб ніхто не впізнав одне одного, навмисне змінюють голоси та усю ніч ходять по хатах, бешкетуючи й роблячи часом серйозні збитки господарям.

Родзинка Маланки в селі Белелуя — костюми Ведмедів вагою майже 30 кілограмів. Кожен костюм місцеві майстри роблять вручну з трьохсот солом’яних джгутів — перевесел. Ведмеді, Чорти, Смерть та інші персонажі з трьох різних кутів села сходяться на стадіоні, де влаштовують «борінку», змагаючись між собою.

Тим часом у селі Іспас вже 13 років традицію маланкування зберігає музикант Дмитро Мазуряк, учасник гурту Kazka. Усі костюми, маски та атрибути персонажів він разом з друзями виготовляє власноруч. Дмитро виконує роль Шандаря, який веде маланкарський гурт за собою. Місцеві маланкарі співають не лише щедрівки, а й багато повстанських та народних пісень.

На Полтавщині, у Козубівці, Маланку відзначають традиційним обрядом Водіння Кози, відродженим з розповідей місцевих жителів та архівних знахідок. Перебрані водять по хатах Козу, яка символізує достаток, щедрують.За логістичну підтримку наших команд в експедиції дякуємо нашому автомобільному партнеру Subaru Ukraine.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *