Пт. Бер 29th, 2024

Фермери з Прикарпаття Назарій Пендерецький та дизайнерка одягу Уляна Кирилів розводять 3 породи кіз: ламанча, зааненську, англо-нубійську. А ще виводить нову, пристосовану до тутешніх умов. 

У селі Тенетники що на Івано-Франківщині існує лісова козина ферма. Засновник — Назар Пендерецький. Згодом до нього приєдналася ще одна фермерка — Уляна Кирилів. Сьогодні тут можна самотужки подоїти козу, зварити сир чи постригти вівцю.

На лісовій фермі живуть 113 кіз, 43 з них — дійні, і в кожної — своє ім’я: і Мальва, і Шоколадка, Граф і Лаура.

«Я за професією — вишивальниця, дизайнерка одягу, художниця. Але у моєму житті так сталося, коли я була вагітна — мама подарувала козу, бо треба буде дитині молока. Коли я виготовила першу головку сиру, зрозуміла, мені потрібно багато кіз, бо це дуже смачно. Мені треба багато сиру. І все так закрутилося. Упродовж трьох років я вже мала стадо з 70 голів», — каже Уляна Кирилів.

Зараз фермери розводять 3 породи кіз: ламанча, зааненську, англо-нубійську. А ще виводять нову, пристосовану до тутешніх умов, та беруть кіз на перетримку.

«Робити з молока сир — це так само творчість, це те саме, що художник малює на полотні. Ці авторські сири, ми їх обоє придумуємо. Рецепти вже підлаштовуємо під себе. У нас є винний, опільський, з чорним кунжутом, лавандовий, кавовий, звичайно, є молодий шевр». — розповідає Уляна Кирилів. 

Тож фермери продовжують розвивати лісову ферму і доказують на власному прикладі, що у селі можна вести бізнес.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *